Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een holistische therapie waarbij essentiële oliën gebruikt worden. Essentiële of ook etherische oliën genoemd, zijn uiterst vluchtig en geuren heerlijk. Ze zijn 100% plantaardig en worden bereid uit verschillende delen van de plant: bladeren, bloemen, vruchten, schors, twijgen/hout, wortels en harsen. Ze kunnen niet in water opgelost worden, maar wel in plantaardige draag oliën of een neutrale crème. Bijvoorbeeld, een badolie kan men beter eerst in een beetje melk oplossen, en dan pas toevoegen aan het bad.

Essentiële oliën worden via waterdamp destillatie, persen (vooral citrusvruchten) of extractie door oplosmiddelen (bloemen) geïsoleerd. Men heeft meestal een grote hoeveelheid grondstof nodig om een kleine hoeveelheid essentiële oliën te isoleren. Om bijvoorbeeld 1 kg bergamot essentiële olie te bekomen heeft men 250 kg schil van de bergamot citrus vrucht nodig.

Wanneer gebruikt men nu essentiële oliën? Ze worden niet alleen gebruikt in de aromatherapie, maar ook in voedselbereidingen (als smaakversterker), in de cosmetica en parfums industrie (als natuurlijke aroma’s) en in de farmacie (als geneesmiddel).

In de aromatherapie hebben de essentiële oliën twee effecten: enerzijds is er het fysisch effect (op onze organen, zenuwbanen, hormoonhuishouding, …) en anderzijds is er het mentaal effect (rustgevend, opwekkend, concentratie verhogend, slaapbevorderend, …). Het is dit laatste waar mijn Pranayama lijn zich in specialiseert. Verschillende essentiële oliën met een bepaalde werking worden gecombineerd tot een doeltreffende aromatische olie. In de aromatherapie is het belangrijk dat de essentiële oliën 100 % zuiver zijn daarom gebruik ik enkel biologische oliën.

Tenslotte wil ik ook nog iets meegeven in verband met de gevaren van aromatherapie. In handen van kinderen kan een flesje van 10 ml essentiële oliën natuurlijk gevaarlijk zijn als ze het zouden inslikken: onmiddellijk naar het anti-gif center bellen is de boodschap. Ook de dosis moet bij kinderen aangepast worden. Daarnaast zijn er bepaalde essentiële oliën die hormoon opwekkend zijn en dus beter kunnen vermeden worden tijdens de zwangerschap. Sommige essentiële oliën kunnen huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie, allergie of fototoxiciteit (citroen, bergamot…). De gevaren staan telkens vermeld bij de essentiële oliën in de rubriek: info essentiële oliën.